Diyelim ki öğrencisiniz, bütçeniz haliyle limitli, henüz hiç yurtdışına çıkmadınız ve bir yerden başlamak istiyorsunuz. Harçsız öğrenci pasaportu çıkartarak başlayabilirsiniz! Bu yazımda sizlere “Harçsız Öğrenci Pasaportu Çıkartmak !” hakkında detaylı bilgiler vereceğim.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?
Dünya’nın en pahalı pasaportlarından bir tanesini kullanıyoruz. Bu nedenle pasaport çıkarmak için maddiyata ihtiyacımız var. 10 Şubat 2016 yılında hayata geçirilen yasa ile 25 yaşın altında aktif olarak öğrenim gören herkes harçsız öğrenci pasaportu çıkartabiliyor.
Kısaca özetlemek gerekirse: 25 yaşın altındaki öğrenciler en fazla 5 yıl süreli, harç ödemeden yalnızca defter bedelini ödeyerek bordo pasaporta sahip olabiliyor. Öğrenci pasaportunun umuma mahsus pasaport(bordo pasaport)’tan farklı sadece maddi açıdan öğrencilere katkı sağlaması ve harç ücretinin ödenmemesidir. Herkesin aldığı bordo pasaporttan tek farkı budur.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, aktif olarak herhangi bir yerde öğrenci olan ve 25 yaşın altındaki herkes harçsız öğrenci pasaportu alabilir. İlkokul, orta okul, lise, açık öğretim veya üniversite öğrencisiyseniz harç bedeli ödemeden bordo pasaport çıkartabilirsiniz. Fakat özellikle altını çizmekye fayda var ki sadece 25 yaş altı olmak yetmiyor harçtan muaf olmak için illa ki öğrenci olmanız ve bunu kanıtlamanız gerekmektedir. (Öğrenci belgesi ile)
Harçsız Öğrenci Pasaportu Süresi
Harçsız öğrenci pasaportunun süresi en fazla 25 yaşına kadar verilmektedir. Bu nedenle eğer 19 yaşındaysanız 6 yıl, 24 yaşındaysanız ise 1 yıl olarak düzenlenecektir. 18 yaşının altındaki öğrenciler için ise en fazla 5 yıl verilmektedir. Örneğin 16 yaşında harçsız öğrenci pasaportu çıkartan bir öğrenci, 21 yaşında tekrardan eğer halen daha öğrenciyse yeni bir pasaport çıkartabilir ve bunun süresi de 4 yıl olacaktır.
Harçsız Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler
Öğrencilerin harçsız pasaport almaları için hazırlamaları gereken belgelere nelerdir hemen bahsedelim. Pasaport harcı ödemekten muaf olmaları ve öğrenciliğini ispatlamaya yarayan belgeler hariç, izlenmesi gereken prosedür standart bordo pasaport çıkartma işlemlerini ile aynıdır.
– Nüfus cüzdanının aslı
– Biyometrik fotoğraf (2 tane)
– Eski pasaport (varsa)
– Defter ücreti dekontu
– Öğrenci belgesi
Okulunuzdan öğrenci belgesi getirmeniz gerekiyor. Bu belgenin mutlaka ıslak imzalı olması gerekiyor veya E-devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilirsiniz. Bu belgenin son 60 gün içinde alınmış olması şart.
*** Eskiden pasaport çıkartacak kişinin öğrenci belgesinini Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne onaylatılması gerekiyordu. Artık gerekmiyor.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Ücreti
Öğrenciler harç ücreti ödemeyeceği için pasaport çıkartırken sadece defter bedeli ödeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlediği 2021 yılı pasaport defter bedeli ücreti 180 TL’dir. (2022 yılı itibariyle bu fiyat 225 TL olacaktır) Pasaport harcı ve defter bedeli ayrı şeylerdir. Normalde pasaport çıkartan herkesin bu ikisini de ödemesi gerekiyor. Yapılan düzenleme ile öğrencilere böyle bir imtiyaz tanınmaktadır.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye’de pasaport işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusu için https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezini arayarak (Alo 199) randevu aldıktan sonra istenen belgelerle birlikte başvuru noktasına giderek başvuru yapabilirsiniz.
Başvuru sonrasında pasaportunuz PTT ile adresinize 2 iş günü içerisinde kargolanıyor. Yaşadığınız yere ve yoğunluğa göre 2-7 gün arasında size ulaşıyor. Pasaportun basıldığına ve kargoya verildiğine dair telefonunuza SMS geliyor. Ayrıca başvuru ve teslim sürecini E-Devlet üzerinden de takip edebilirsiniz. Pasaport randevuları bayram, yılbaşı, hac sezonu, 15 tatili öncesi, vb, dönemlerde çok dolu oluyor. Ayrıca, pasaportun basılıp gelmesi de uzun sürebiliyor.
EN SIK SORULAN SORULAR
* 18 Yaşından küçük öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilir. Her iki ebeveyn ve çocuğu ile birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Okuldan veya e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınması da gerekmekte.
* 25 yaşından büyük öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilir. Fakat süreç onlar için farklı işliyor..
Okul öğrenci işlerinden Pasaport Muafiyet Formu alınıp doldurmanız gerekiyor. Yurt dışı çıkış nedenine geçerli bir sebep bulmalısınız. Bir araştırma bir seminer veya bir projeye gittiğinizi söyleyebilirsiniz. Daha sonra bu formu bölüm başkanı ve fakülte sekreterine imzalatıyorsunuz. Öğrenci Belgesi, Form ve Nüfus cüzdanı fotokopisi ile Vergi Dairesi‘ne giderek üzerine kaşe vurularak ve onaylanıyor. Öğrenci belgeniz de 1.sınıf yazıyorsa 4 yıllık, 2.sınıf yazıyorsa 3 yıllık, 3.sınıf 2 yıllık, 4.sınıf yazıyorsa 1 yıllık süre veriliyor. Bu şekilde süre kısıtlaması yapılmaktadır.
Daha sonra defter Bedelini bankaya ödeyip dekont ve 2 adet fotoğraf ile evraklar tamamlanıyor. Geriye sadece randevu alıp nüfus müdürlüğünden pasaportu çıkartmak kalmaktadır. 25 yaş altı ise vergi dairesine gitmeden direkt olarak bankaya cüzdan bedelini yatırıyor. Dekont, Öğrenci Belgesi ve 2 adet biyometrik foto ile nüfus müdürlüğüne gidiyor.
* Açık öğretim öğrencileri harçsız öğrenci pasaportu alabilirler.
* Öğrenci pasaportunun süresi bittikten sonra içindeki vizeler iptal olmaz. Eski olan pasaporttaki vizeler geçerliliklerini korurlar. Sadece seyahat ederken geçerli vizenin olduğu eski pasaportu ve yeni güncel pasaportunuzu birlikte götürmeniz gerekmektedir.